Arvsavsägelse av arv för brsötarvinge, går det att göra?

Kan ett ett barn som har avsagt sig arvet och senare försökt ta tillbaka sitt beslut för att få ut sitt arv?

Så här fungerar det enligt svensk arvsrätt:



1. Arvsavsägelse:


- Ett barn kan avsäga sig sin rätt till arv genom en skriftlig avsägelse, vilket måste ske frivilligt och formellt dokumenteras. Detta kan inkludera laglotten.
- Avsägelsen är bindande och innebär att barnet avstår från sin rätt till arv, vilket hanteras som om barnet avlidit före arvlåtaren.



2. Irrevokabilitet av avsägelse:


- När en avsägelse har gjorts och registrerats, är den normalt sett oåterkallelig. Detta betyder att barnet inte kan ändra sig och kräva sin arvsrätt tillbaka efter att avsägelsen har trätt i kraft.



3. Rättsfall och exempel:


- Det finns inga specifika svenska rättsfall som framträder tydligt om barn som har avsagt sig arvet och sedan ändrat sig. Generellt anses avsägelsen vara bindande och permanent.
- Enligt de nya reglerna i arvslagen från 2021, är det tydligt att en avsägelse av arv, oavsett om det är framtida eller redan inträtt arv, behandlas som att arvingen avlidit före arvlåtaren, vilket gör avsägelsen permanent och oåterkallelig.



4. Rekommendation:


- Om du överväger att avsäga dig arv, är det viktigt att förstå konsekvenserna av detta beslut och att det vanligtvis inte går att återkalla. Det är därför starkt rekommenderat att konsultera en jurist specialiserad på arvsrätt för att få rådgivning och säkerställa att alla juridiska aspekter är korrekt hanterade.

För att sammanfatta: När ett barn avsäger sig sitt arv, inklusive laglotten, är detta beslut bindande och kan normalt inte ändras. Det finns inga kända rättsfall i Sverige där en avsägelse har återkallats efter att den blivit formellt registrerad.


Vänliga hälsningar,
Paul Burton

Search