Svar: I Sverige finns tre arvklasser. Arvsklasserna delas in i tre hierarkiska arvsklasser.
Följande arvsklasser finns i Sverige:
Arvsklass 1: är den arvsklass som inte kan göras helt arvlös, då bröstarvingarna alltid har rätt till sin laglott även om det finns ett testamente som säger annorlunda.
Arvsklass 2: finns den avlidnes föräldrar. Om endera föräldern är avliden innan sitt barn träder eventuella syskon till arvlåtaren i sin förälders ställe, och även dennes barn kan ärva genom istadarätten (istället för). Om det inte finns några syskon eller syskonbarn i livet tar den kvarvarande föräldern hela arvet. Halvsyskon ärver om den gemensamma föräldern är avliden. Finns inga helsyskon, syskonbarn eller föräldrar till arvlåtaren kvar i livet tar dock halvsyskon (eller dennes efterlevande barn) hela arvet.
Arvsklass 3: i den tredje arvsklassen finns den avlidnes far- och morföräldrar (farmor, farfar. mormor och morfar). Om någon av dessa är avliden ärver dennes barn, det vill säga den avlidnes moster, morbror, faster eller farbror, sin avlidne förälders del.
Kort om kusiners arvsrätt: Kusiner ärver inte. För kusiner finn det ingen istadarätt, och inte heller för andra släktingar.
Istadarätt: Möjligheten för att någon i en arvsklass ska ärva ska helt uttömmas innan arvingar från nästa arvsklass kan komma ifråga. Har den avlidne exempelvis barn kommer således inga andra arvingar ifråga för arv.