Ordlista
Arv
Arv är det man får efter att någon har dött. Det kan vara genom ett testamente, en bodelning, eller enligt lag.
Arvskap
Arvskap är en process där en persons tillgångar och egendom fördelas mellan arvingarna efter personens död, antingen enligt lag eller genom testamente.
Arvsklausul
Arvsklausul är en bestämmelse i ett testamente som anger hur arvet ska fördelas mellan arvingarna, vilka tillgångar eller egendomar som ska tilldelas varje arvinge och eventuella villkor som måste uppfyllas.
Arvslott
Arvslotten är den del av arvet en person får enligt lag eller genom testamente.
Avkastning
Avkastning är den inkomst man får från något, till exempel ränta på pengar eller hyra från en fastighet.
Bevakning av testamente
Bevakning av testamente är en tjänst för att upptäcka dödsfall. Tjänsten används av myndigheter och andra organisationer för att få information om dödsfall så snabbt som möjligt. Detta kan vara viktigt för att kunna hantera olika situationer, såsom fastställande av arv och utbetalning av pengar. Bevakning av testamente kan vara till stor hjälp för att säkerställa att rätt personer får den egendom som de har rätt till efter en persons död.
Bodelningsavtal
Ett bodelningsavtal är en överenskommelse mellan två personer, oftast makar eller sambor, om hur deras gemensamma och enskilda egendomar ska fördelas vid en separation eller skilsmässa.
Bouppteckning
När någon dör ska en bouppteckning göras och skickas in till Skatteverket. Om det finns ett testamente ska det skickas med.
Dödsrättshandling
Ett testamente är en dödsrättshandling, vilket betyder att det gäller efter någon har dött.
Efterarv
Efterarv är när arvet från en avliden person fördelas vidare till den avlidnes arvingar efter att den efterlevande maken också har dött.
Enskild egendom
Enskild egendom är egendom som bara tillhör en person i ett äktenskap och inte delas vid en bodelning.
Förvaltningsskyldighet
Förvaltningsskyldighet innebär att en person har ansvar för att sköta och vårda en annan persons egendom, till exempel när någon är omyndig eller när en person har nyttjanderätt till egendomen.
Förskott på arv
Gåvor till arvingar kan räknas som förskott på arv och dras av från arvet senare.
Giftorättsgods
Giftorättsgods är egendom som delas mellan makar vid en bodelning.
Holografiskt testamente
Ett holografiskt testamente är ett nödtestamente skrivet för hand, utan vittnen.
Klander av testamente
Om man inte tycker att ett testamente är rätt kan man klandra det i domstol.
Laglott
Laglotten är den del av arvet som en bröstarvinge alltid har rätt att få.
Legal arvinge
En legal arvinge är någon som ärver även om det inte finns ett testamente.
Legatarie
En legatarie är någon som får en specifik sak genom ett testamente.
Nyttjanderätt
Nyttjanderätt innebär att man får använda och förvalta egendom men inte sälja eller förbruka den.
Nödtestamente
Ett nödtestamente är ett testamente som görs i en nödsituation, till exempel vid allvarlig sjukdom.
Omyndig
En omyndig person är under 18 år eller har en förmyndare.
Orubbat bo
Ett orubbat bo är när en efterlevande make ärver allt med fri förfoganderätt.
RH
Rättsfall från Hovrätterna
Samkullbarn
Samkullbarn är barn som är gemensamma för den avlidne och dennes make eller sambo.
S.P.A.R.
Statens personadressregister (SPAR) har en bevakningstjänst för att upptäcka dödsfall. Tjänsten används av myndigheter och andra organisationer för att få information om dödsfall så snabbt som möjligt. Detta kan vara viktigt för att kunna hantera olika situationer, såsom fastställande av arv och utbetalning av försäkringar. SPAR:s bevakningstjänst kan vara till stor hjälp för att säkerställa att rätt personer får den egendom som de har rätt till efter en persons död.
Sekundosuccessionsförordnande
Ett sekundosuccessionsförordnande är en bestämmelse i ett inbördes testamente som beskriver hur kvarlåtenskapen ska fördelas när båda parter har avlidit. Det går även under benämningen sekundoförordnande.
Substitut
Substitut hänvisar till en egendom som ersätter en annan. Exempelvis kan en ny bil ersätta en gammal bil, eller en bostadsrätt kan ersätta en annan när man byter bostad. En bostadsrätt kan även vara substitut för en bil om pengarna från bilförsäljningen används för att köpa bostadsrätten eller om bilen används i en bytesaffär. Inom juridiken används uttrycket "vad som har trätt i stället för egendom" för att beskriva substitut. Detta blir relevant när man ska differentiera mellan enskild egendom och giftorättsgods.
Säkerhetsfack
Ett säkerhetsfack är ett låsbart förvaringsutrymme, designat för att skydda viktiga dokument och avtal från skador och obehörig åtkomst. Det används för att bevara originalhandlingar säkert och intakta, vilket är nödvändigt för juridiska ändamål och bevisföring.
Ett säkerhetsfack bör kompletteras med bevakning (se bevakning av testamente) för att garantera ett fullständigt skydd, vilket säkerställer att värdefulla handlingar kommer fram i tid till behöriga myndigheter och/eller personer.
Särkullbarn
Särkullbarn är barn till den avlidne som inte är barn till dennes make eller sambo.
Testamente
Ett testamente är ett dokument där man skriver hur ens tillgångar och skulder ska fördelas efter döden.
Testamentsbevittnare
En testamentsbevittnare är en person som närvarar när ett testamente skrivs och bekräftar att det är den avlidnes vilja genom att underteckna dokumentet. Två oberoende testamentsbevittnare krävs för att ett testamente ska anses giltigt enligt svensk lag.
Testamentslott
Det som en person som inte är legal arvinge får genom testamente kallas testamentslott. Om personen är legal arvinge kallas det de får för arvslott, även om de genom en föreskrift i testamentet får mer eller mindre än vad de skulle ha fått om testamentet inte hade funnits.
Testamentstagare
Den som får något genom testamente kallas testamentstagare. Det finns två typer av testamentstagare: legatarier och universella testamentstagare.
Testator
Personen som upprättar ett testamente kallas testator (testatrix om det är en kvinna, men detta uttryck används sällan).
Underårig
En underårig är en person som är under 18 år (myndighetsåldern). Från 16 års ålder får den underårige utföra vissa begränsade rättshandlingar, bland annat testamentera om tillgångar som de har tjänat ihop själva.
Universella testamentstagare
Den som ska få hela eller en viss andel av kvarlåtenskapen enligt ett testamente är universell testamentstagare. Begreppet omfattar alla som ska ärva enligt ett testamente om det inte finns angivet i testamentet att de ska få någon bestämd sak (saklegat) eller ett bestämt belopp (penninglegat). En testamentstagare som inte är universell testamentstagare kallas legatarie. Universella testamentstagare är dödsbodelägare och ska vara med och besluta hur man ska avsluta den avlidnes affärer.