Vem äger vad när man är gift. Giftorättsgods

När två personer gifter sig, förändras inte deras ekonomi direkt. Varje make äger sin egen egendom och ansvarar för sina egna skulder. Generellt sett delas all egendom lika mellan makarna om de skiljer sig eller om en av dem dör. Det kallas giftorättsgods och omfattar allt de äger, oavsett vem som köpte det eller när.

Giftorätten betyder att man har rätt att dela på allt som är giftorättsgods i framtiden, till exempel vid skilsmässa eller dödsfall. Detta system är tänkt att balansera självständighet, jämställdhet och skydd för den svagare parten, samtidigt som det utjämnar ekonomiska skillnader som kan uppstå under äktenskapet.
Historiskt sett har giftorätten varit viktig. På 1920-talet var det vanligt att kvinnor inte arbetade, och de flesta äktenskap varade livet ut. Då var bodelningen efter makens död avgörande för den efterlevande maken eftersom denne inte hade arvsrätt om det fanns barn.
Makar kan dock avtala bort giftorätten genom att skriva ett äktenskapsförord, som gör viss egendom till enskild och undantagen från bodelning.
Ett intressant rättsfall handlar om ett par där ena maken vann en stor summa pengar på lotto. När de senare skiljde sig, ville den ena maken hävda att vinstpengarna var enskild egendom.
Men domstolen beslutade att pengarna skulle ingå i bodelningen, eftersom de inte hade ett äktenskapsförord som sa något annat. Detta visade hur viktigt det är att tydligt reglera sin ekonomi om man vill undvika sådana konflikter.

Search