Förrättningsmännen ansvarar för att göra en bouppteckning.
När du får uppdraget som förrättningsman bör du börja förbereda dig inför mötet. Komplexa dödsbon kan kräva grundliga och omfattande utredningar. En boutredning tar vanligtvis några månader men kan ibland ta år innan dödsboet är helt avslutat.
Steg 1: Boutredning
För att göra en bouppteckning behöver man undersöka den avlidnes tillgångar, skulder och släktförhållanden. Börja med att prata med din uppdragsgivare och granska den avlidnes dokument för att få överblick och inhämta nödvändiga värdeintyg. Vanligtvis bistår dödsbodelägarna med information, men ibland kan en boutredningsman eller testamentsexekutor vara inblandad.
Undersök släktförhållanden
Beställ personbevis med barnuppgifter eller släktsammanställning från Skatteverket. Den avlidne kan ha haft okända barn utanför äktenskapet. Om Skatteverket saknar all information, vänd dig till landsarkivet för att få dödsfalls- och släktintyg.
Tidigare boeuppteckning
Om den avlidne var änka eller änkling, skaffa fram bouppteckningen efter den tidigare avlidne maken. Om originalet saknas, begär en kopia från Skatteverket eller Riksarkivet (för bouppteckningar före 1 juli 2001). Den gamla bouppteckningen hjälper dig identifiera eventuella släktingar med arvsrätt, testamenten och äktenskapsförord. Trots att du har sett den första bouppteckningen, fråga ändå efter äktenskapsförord, testamenten och släktingar, då den kan vara felaktig
Tillgångar och skulder
Det är lätt att missa tillgångar eller skulder vid bouppteckningen. Ibland kan de upptäckas långt efter arvskiftet, som exempelvis skatteskulder som upptäcks vid slutskattebeskedet. Det är viktigt att inte glömma skatteskulder eller skattefordringar som kan uppstå genom dödsboets inkomstdeklaration.
Värdering av tillgångar
Det kan vara bra att värdera vissa av den avlidnes tillgångar, som exempelvis lösöre, för att undvika diskussioner och konflikter mellan dödsbodelägarna.
Intyg
- Bouppteckningen kräver intyg från banker, försäkringsbolag, osv. Vissa skickas automatiskt, medan andra måste beställas. Se till att du eller en dödsbodelägare ordnar detta inför bouppteckningen.
Inbjudningslistan: "Vem ska kallas?"
- Skicka ut kallelser till bouppteckningen minst två veckor i förväg för inbjudna inom Sverige och en månad för de utomlands. Skicka som rekommenderat brev med mottagningsbevis för att bevisa att alla har kallats. Bifoga mottagningsbevisen vid inlämning av bouppteckningen. Notera att deltagande inte krävs, bara bevis på att kallelser har skickats. De som missar förrättningen får skylla sig själva. Inbjudna inkluderar dödsbodelägare, efterarvingar, efterlevande make/partner/sambo, god man/förvaltare och Allmänna arvsfonden (om tillämpligt).
Närvaro vid bouppteckningen: Vem måste vara där
Det är inte nödvändigt att alla närvarar vid bouppteckningen, men de med rätt att delta måste få kallelser eller ge fullmakt åt någon annan att representera dem.
Inget godkännande efteråt: Varför kallelser är viktiga!
Om någon dödsbodelägare inte kallas korrekt, måste en ny förrättning hållas, även om de godkänner bouppteckningen i efterhand.
Avslöja testamenten: Tid för sanningen
Testamenten bör delges arvingarna så snart som möjligt. Skicka en kopia av testamentet tillsammans med kallelsen, så att mottagaren kan godkänna testamentet och bedöma om de vill närvara vid bouppteckningen. Läs om delgivning och klander av testamenten i kapitlet Testamentsmottagare.
Exempelmall på kallelse nedan:
Hej [Mottagarens namn],
Jag har utsetts att bistå i bouppteckningsförrättningen för [den avlidnes namn], som avled den [datum för dödsfallet]. Jag skriver till dig eftersom du är en av de personer som berörs av denna process och därför kallas till bouppteckningsförrättningen.
Bouppteckningsförrättningen är planerad till:
Datum: [datum för bouppteckningsförrättningen]
Tid: [tid för bouppteckningsförrättningen]
Plats: [plats för bouppteckningsförrättningen]
Under bouppteckningsförrättningen kommer vi att gå igenom den avlidnes tillgångar, skulder och släktförhållanden för att fastställa fördelningen av arvet enligt lag och eventuellt testamente.
Det är viktigt att du deltar i denna process för att säkerställa att dina rättigheter som dödsbodelägare, efterarvinge eller annan berörd part beaktas korrekt. Om du inte kan närvara personligen, rekommenderar jag att du utser en ombudsperson att representera dig vid mötet. Vänligen meddela mig om så är fallet.
För att förbereda inför bouppteckningsförrättningen, vänligen samla relevanta dokument och information om den avlidnes tillgångar, skulder och eventuella testamenten. Om du har några frågor inför mötet, tveka inte att kontakta mig.
Observera att denna kallelse skickas som rekommenderat brev, och mottagningsbevis kommer att bevaras för att bekräfta att du har blivit informerad om bouppteckningsförrättningen.
Jag ser fram emot att träffa dig vid bouppteckningsförrättningen och att hjälpa dig genom denna process.
Vänliga hälsningar,
- [Ditt namn]
- [Din titel]
- [Ditt företag eller juridiska byrå]
- [Telefonnummer]
- [E-postadress]
Steg 2: Bouppteckningsförrättning
Bouppteckningsförrättningen ska hållas inom tre månader efter dödsfallet, där dödsbodelägare och andra går igenom boets tillgångar och skulder. Förrättningen kan vara en eller flera dagar.
Bouppteckningshandlingen upprättas under förrättningen och måste lämnas in till Skatteverket senast en månad efter förrättningstillfället. I enklare dödsbon kan förrättaren ha förberett bouppteckningen i förväg och stämmer av uppgifterna med närvarande under förrättningen.
Ha en tydlig genomgång om reglerna kring bouppteckningen
Fortsättning följer inom kort